Ceny żywności najniższe od czterech latek

Ceny żywności najniższe od czterech latek
27 lipca, 2020
Category: gospodarka

Przy grudniu 2014 r. rejestr światowych wartosci żywności FAO wyniósł 188, 6 pkt i w stosunku do listopada obniżył się o 1, siedmiu proc. Wzgledem grudnia 2013 r. był o 12, 5 proc. niższy.

Przy grudniu indeks FAO utrzymywał się w najniższym poziomie od września 2010 roku kalendarzowego. Ponadto dynamika spadku była wyższa niż w poprzednich miesiącach – informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Wzrost kursu dolara amerykańskiego jak i równiez większe możliwości eksportowe były głównymi czynnikami wpływającymi na poziom wartosci. W grudniu 2014 r. spadły także ceny cukru (-4, 8 proc. ), olejów (-2, 4 proc. ) jak i równiez produktów mleczarskich (2, 3 proc. ), podrożały natomiast nieznacznie zboża (+0, czterech proc. ), głównie pszenica.

Zaś największe roczne spadki cen zanotowano w minionym roku w sytuacji zbóż (-12, 5 proc. ), produktów mleczarskich (-7, 7 proc. ) oraz olejów roślinnych (-6, dwa proc. ). Potaniał również cukier (-3, 8 proc. ). Jedyną grupą produktów, której koszta wrosły przy porównaniu z 2013 r. było mięso (+8, jednej proc. ).

Od początku 2014 r. ceny przetworów mlecznych stale spadały, głównie w wyniku zwiększenia większej podaży i ograniczeniu importu, glównie przez Chiny i Rosję. W grudniu najdynamiczniej zniżkowały ceny mleka w proszku.

Spadek wartosci cukru (4, 8 proc. w grudniu) odzwierciedlał wysoką podaż owego surowca ze strony dużych producentów, w tym w Brazylii, a także spadki cen ropy naftowej, w wyniku których mniejsze ilości surowca przeznaczone jedynie są w produkcję bioetanolu.

Zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła głównie przez zniżki cen paliwa palmowego przy następstwie spadku produkcji biodiesla w związku z niższymi cenami ropy naftowej. Spadki byłyby jeszcze dynamiczniejsze, gdyby nie nadmierne deszcze po Malezji, które przyczyniły się do mniejszych zbiorów. Obecna wartość indeksu cen olejów roślinnych jest najniższa od 5 lat.

Minimalna zwyżka indeksu cen zbóż wydaje sie byc wynikiem podwyższenia cen pszenicy, które zrekompensowały z spadki cen ryżu spowodowane poprzez wysokie dostawy eksportowe i zmniejszony popyt importowy.

Rejestr cen żywności FAO wydaje sie miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych a takze cukru, ważona według ich udziału przy eksporcie przy latach 2002-2004.

Czytaj więcej w

  • Rekordowy spadek inflacji na Wyspach
  • Agencja ONZ uprzedza przed ptasią grypą
  • To one dostarczają 80 proc. żywności
  • Koszta żywności spadną. Trudny rok dla rolników

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy