Sawicki: za inspekcje dodatków az do żywności wspólgra Inspekcja Sanitarna

Sawicki: za inspekcje dodatków az do żywności wspólgra Inspekcja Sanitarna
27 lipca, 2020
Category: inne

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował, odnosząc się sluzace do tzw. draki solnej, że kontrolowanie dodatków do żywności, jakim jest m. in. sól, wspólgra Inspekcja Sanitarna, która wydaje sie byc w gestii ministra zdrowia.

Według ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury trzy firmy a mianowicie dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego – mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem obok produkcji chlorku wapnia jak i równiez używanej sluzace do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. Pięć zatrzymanych do tej pory co do osób usłyszało zarzuty.

Premier Donald Tusk poinformował po poniedziałek, że poprosił ministra rolnictwa jak i równiez rozwoju wioski Marka Sawickiego o przygotowywanie kompleksowej danych na temat mozliwych zagrożeń wynikających z tzw. afery solnej.

Sawicki, odpowiadając w poniedziałek na zapytania dziennikarzy podkreślił, że wydaje sie zwolennikiem utworzenia jednej kontroli, która odpowiadałaby za bezpieczeństwo żywności.

Przypomniał, że już cztery czasy temu wystąpił do ówczesnej minister stanu zdrowia Ewy Wydobywajacy z propozycją utworzenia takowej inspekcji, odpowiadającej za żywność „od pola do stołu”. Minister zaakceptowała taki pomysł, ale zaprotestowała Inspekcja Sanitarna.

Sawicki wyjaśnił, że aktualnie projekt spotyka się protestem ze strony Inspekcji Weterynaryjnej. „Każda sposród inspekcji chce mieć samodzielność, ale każda inspekcja a mianowicie to administracja i rózne laboratoria jak i równiez przy takim rozdrobnieniu jak i równiez rozczłonkowaniu tychze inspekcji czasem komunikacja między nimi zawodzi” – mówił minister na konferencji wedlug spotkaniu wraz z premierem.

„Trzeba sprawdzić, dlaczego nie badano soli będącej w dystrybucji, bo była ona wyprzedawana przez duzo lat” – mówił minister. Poinformował, że polecił inspekcjom, które mu podlegają – weterynaryjnej jak i równiez jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – aby przebadały kazde zakłady produkcyjne, które mogły się zaopatrywać w sól. Dodał, że przede wszystkim trzeba wyjaśnić, lub ci, którzy kupowali sól, mieli świadomość, że nie jawi sie byc to sól spożywcza.

Sawicki podczas poniedziałkowego spotkania przedstawił premierowi propozycję utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Chodzi o połączenie Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz części Państwowej Inspekcji Sanitarnej, odpowiedzialnej zbytnio higienę jak i równiez bezpieczeństwo żywności – przy jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności jak i równiez Weterynarii.

Przy opinii Sawickiego, przekazanie części zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, dotyczących przegladu nad żywnością do oryginalnej inspekcji nadzorującej żywność „od pola do stołu” gwarantowałoby skoncentrowanie pełnego nadzoru nad „łańcuchem żywnościowym”. Jednostka ta miałby być podległa ministrowi rolnictwa.

Według propozycji Sawickiego, taka przeglad ma nie być związana formalnie jak i równiez kompetencyjnie ani z wojewodą, ani sposród innymi organami administracji publicznej o miejscowym zakresie działania.

Minister wydaje sie byc zdania, że konsolidacja Kontroli pozwoli na szybsze jak i równiez kompleksowe przeprowadzenie kontroli obok przedsiębiorcy jak i równiez zapobiegnie przeprowadzaniu wielokrotnych inspekcji wykonywanych rozdzielnie przez poszczególne Inspekcje. Umożliwi także racjonalizację zatrudnienia pracowników administracji i redukcję ilosci laboratoriów oraz ich wyspecjalizowanie. (PAP)

awy/ je/ gma/

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy